Etusivu Projektit Art & Process Ajankohtaista Me Info
 
10.06.2022
WEZER-KURIER / STADTTEIL-KURIER, suomennos artikkelista

TORSTAI, 2. KESÄKUUTA 2022

STADTTEIL-KURIER


Taiteilijakaksikko korjaa Bremenin teitä
Miten kansainvälinen yhteisymmärrys toimii kuoppien täyttämisen kautta

Toimittaja: SIGRID SCHUER

Bahnhofsvorstadt. Bremenissä niin sanotut "kuoppasuunnitelmat" ovat pahamaineisia. Esimerkiksi neuvottelukuntien teknisissä komiteoissa käydään kiivaita keskusteluja kuoppaisista teistä, jotka toisinaan jarruttavat punapunavihreän koalition kunnianhimoisia pyöräilyreittisuunnitelmia. Vahingoittuneet tiet muuallakin ovat säännöllinen aihe. Nyt Ari Björnin ja Heini Matveisen johtama suomalainen taiteilijakollektiivi Art & Process on ottanut asian omiin käsiinsä ja täyttänyt kuoppia jo vuonna 2019, ennen pandemian alkua, värikkäästi sekoitetulla salamalaastilla ja korjannut ne näin.

Mutta ennen kuin näin pääsi tapahtumaan, Oulussa, vuoden 2026 kulttuuripääkaupungissa Suomen luoteisrannikolla, asuva taiteilijapariskunta otti ensin keraamiset vedokset eri muotoisista kuopista. Syntyneet kolmiulotteiset esineet ovat esillä sunnuntaihin 3. heinäkuuta asti Galerie Heroldissa, Tor 26:ssa Bremenin tavaraliikenneasemalla.

Näyttely suunnitteilla aiemmin
Oikeastaan näyttelyä oli suunniteltu jo aiemmin, sanovat Ari ja Heini, mutta sitten korona puuttui asiaan. Turkoosin, vihreän ja harmaan väristen valukappaleiden mukana on yksityiskohtainen kokeellinen dokumentaatio. Tämä katujen korjaustöiden ja sosiaalisten kohtaamisten sekoitus johti tämänkaltaisiin humoristisiin vuoropuheluihin: "Ai te tulitte kaupungista korjaamaan tuota?" kysyi eräs perheenisä, ja hänen kaksi lastaan näyttivät myös melko uteliailta. Ei, Ari vastasi, vaan että tuli Suomesta kumppaninsa kanssa toteuttamaan kansalaisaktivismia ja tutkimaan julkisia tiloja Bremenissä. Perheen isä kiitti häntä ja sanoi, että he olivat kerran melkein murtaneet nilkkansa täällä kuopan takia.

Minne tahansa he menivätkin, Steintoriin (Römerstraße), Südervorstadtiin (Kornstraße) tai Neustadtiin (Delstraße ja Lahnstraße kulmassa): he saivat aina myönteisen vastaanoton ja kiitokset, taiteilijakaksikko kertoo. Ei vain yksityishenkilöiltä vaan myös yritysten omistajilta. "Taidetoimintamme myötä meistä on tullut niin sanotusti osa yhteisöä", he tiivistävät. Mottona on kuitenkin aina ollut: "Turvallisuus ensin", mikä on myös harmaista ja neonkeltaisista raidoista koostuvan telttamaisen installaation nimi.

Valukuva_lehtiartikkeliin_500pix

Tilannekuva kuopasta, joka on täytetty salaman sementillä eräällä kadulla Bremenissä.
KUVAT: ROLAND SCHEITZ

Bremenin viranomaisten kunnioittaminen
Suomalaisesta tangosta on tässä maassa kuultu Aki Kaurismäen jälkeen, mutta kuoppataiteesta? Maanmiesten reaktiot Espoossa olivat hieman epäilevämpiä. Aluksi heitä hieman ristikuulusteltiin, molemmat sanovat. Loppujen lopuksi kaikki kääntyi parhain päin: ainakin joku huolehtii nyt kuopista, kun puoli vuotta ei ollut tapahtunut mitään, he päättelevät.

Suomalaiset taiteilijat saivat kuitenkin hieman kunnioitusta julkisessa tilassa toteuttamaansa taidetoimintaa kohtaan sen jälkeen, kun heitä oli varoitettu siitä, että Bremenin viranomaiset säätelisivät tällaisia julkisia interventioita suhteellisen tiukasti. Taiteilijakaksikko on joka tapauksessa hyvin verkostoitunut Bremenissä: Ari ja Heini ovat jo useaan otteeseen vierailleet täällä esittelemässä teoksiaan. Muun muassa vuonna 2008 yhdessä muiden pohjoismaisten taiteilijoiden kanssa otsikolla "Aurora borealis".

Kuka omistaa kaupungin?
Tämä on yksi niistä kysymyksistä, joita taiteilijat, tutkijat ja vieraat esittävät symposiumissa "Pers pectives and Inclusivity - Public Space and Art", johon Galerie Herold / Verein 23, Beim Handelsmuseum 9, Güterbahnhof, Tor 26, kutsuu teidät helluntaiviikonloppuna, lauantaina 4. ja sunnuntaina 5. kesäkuuta. Symposium järjestetään Galerie Heroldissa Galleria Heroldissa sijaitsevan kollektiivin ,,Art & Process" näyttelyn ,,In between states" yhteydessä joka päivä klo 11.30-18.00. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Gallerian aukioloajat: keskiviikko 16-19, torstai 16-21, sunnuntai 15-18.

Henkil�kuva_500pix

Heini Matveinen (vas.) ja Ari Björn kuoppataiteensa edessä.


Translated with www.DeepL.com/Translator