TAUKO

Teosehdotus, Hämeenlinna
Competition entry, Hämeenlinna, Finland

Eväskääreestä, eilisen päivän uutisista kierähtää pätkä makkaraa ja näkkileivän murusia. Ruokatunti, hengähdystauko, on ohi, ja paikalle on jäänyt huolimaton asetelma roskaa tuulen pyöriteltäväksi.

Teosehdotus rakentuu ajan, tilan ja pysähtymisen ympärille. Teos on yhtäältä arkisen tauon sommitelma. Eväiden jäänteet, makkara ja näkkileipä viittaavat alueen teollisuushistoriaan, työhön ja arkeen. Toisaalta, roska-stilleben on metafora sopimusten rytistämiselle ja luottamuksen murenemiselle, josta eväskääreenä toimiva vuoden 1918 Hämeen Sanomat raportoi.

Teos on kuitenkin mittava ja raskaista materiaaleista tehty. Se ei ole tarkoitettu tuulen siihen tartuttavaksi, vaan ajatuksen. Paikallisuus konkretisoituu makkaran materiaalissa, joka on Hämeenlinnan Kalvolasta louhittavaa Kalvolan graniittia. Näkkileivän materiaali pronssi ylevöittää vaatimattoman hengenpitimen, armeijamuonan. Teräksisen eväskääreen rutistettu, hallitsematon muoto viittaa ristiriitoihin ja konflikteihin, joille materiaali antaa kirjaimellisesti painoarvoa.